SOCIOEKONOMSKE KARAKTERISTIKE PUNOLETNIH UČINILACA KRIVIČNIH DELA U REPUBLICI SRBIJI - Radović-Stojanović, Jelena V; Tomić, Marta J (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2019)
Predmet rada je istraživanje socio – ekonomskih karakteristika punoletnih učinilaca krivičnih dela u Republici Srbiji. Posmatrane su sledeće karakteristike učinilaca: pol, godine starosti, bračno stanje, školska sprema, radni status, zanimanje i nacionalnost. Cilj rada je bio da se sagleda socijalni i ekonomski položaj učinilaca krivičnih dela i pokaže da je njiihov položaj nepovoljniji u odnosu na ukupno stanovništvo. U istraživanju su korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije za 2016. godinu iz oblasti Pravosuđe. Istraživanje je obuhvatilo krivična dela sa najvećim učešćem u strukturi krivičnih dela: Krivična dela protiv imovine, Krivična dela protiv privrede, Krivična dela protiv života i tela, Krivična dela protiv braka i porodice i Krivična dela protiv javnog reda i mira. Analizirana je obrazovna struktura učinilaca, radni status i struktura po zanimanjima i izvršena komparativna analiza sa odgovarajućim pokazateljima za ukupno stanovništvo. Rezultati analize pokazali su da je obrazovna struktura učinilaca nepovoljnija a stopa nezaposlenosti četiri puta veća od stope nezaposlenosti ukupnog stanovništva. U strukturi zanimanja učinilaca preovladavaju zanimanja sa niskim zaradama za koja je dovoljan niži stepen obrazovanja. Naročito je nepovoljan ekonomski i socijalni položaj žena učinilaca. Rezultati otkrivaju loš socijalni i ekonomski status  učinilaca krivičnih dela i ukazuju na značaj ekonomskih uzroka kriminala u Republici Srbiji.