ČINJENIČNA IDENTIFIKACIJA PREKRŠAJA - Jeličić, Mladen (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Autor u radu razmatra pojam činjenične identifikacije prekršaja kao glavnog uslova za primenu opšte pravne norme na konkretan slučaj. Nakon uvodnih napomena u kojima se ukazuje na osnovne postulate primene prava, autor daje sumarnu teorijsku analizu i kodifikuje razmatrani pojam, ukazujući na njegove ključne karakteristike. Kao rezultat navedenog, autor zaključuje da se činjenična identifikacija prekršaja manifestuje u materijalnopravnom i procesnopravnom aspektu. Analizirajući materijalnopravne aspekte pojma, autor ukazuje na vezu činjenične identifikacije prekršaja i strukture pravne norme, tehnike propisivanja prekršaja i načina saznanja pravnorelevantnih činjenica i elemente koji čine činjeničnu identifikacije prekršaja. Razmatrajući procesnopravne karakteristike pojma, autor ističe da je uticaj činjenične identifikacije prekršaja na prekršajni postupak višestruk: ona je najvažniji deo optužnih akata, nužan uslov za procesuiranje okrivljenog i utvrđivanje prekršajne odgovornosti, određuje činjenični okvir dokaznog postupka kroz definisanje predmeta dokazivanja, može biti modifikovana tokom postupka, a predstavlja osnov sudske odluke. U radu je ukazano na nužnost pravilne činjenične identifikacije prekršaja u izreci optužnog akta, a pojedine zakonske odredbe koje se odnose na ispitivanje optužnog akta u pogledu činjenične identifikacije prekršaja su analizirane sa aspekta nepristrasnosti suda i ravnopravnosti stranaka u prekršajnom postupku. Autor je mišljenja da aktuelna sudska praksa neopravdano favorizuje ovlašćenog tužioca i da isti mora da snosi konsekvence nevaljane činjenične identifikacije prekršaja, te da se pojedina zakonska rešenja moraju menjati. Na kraju, kao rezultat sprovedene studije, autor daje metodski postupak i smernice za pravno valjanu činjeničnu identifikaciju prekršaja.