УЛОГА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У УПРАВЉАЊУ ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА - Kešetović, Želimir; Šekarić, Nevena (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Информационо-технолошка револуција резултирала је новим формама повезивања и комуникације између људи. Развој нових технологија довео је, између осталог, и до развоја апликација познатијих као друштвене мреже (social media) које људима омогућавају интеракцију и размену информација на начин који није био могућ пре двадесет или тридесет година. Узимајући у обзир кључну карактеристику друштвених мрежа – могућност двосмерне комуникације између великог броја људи, евидентна је значајна улога друштвених мрежа у условима ванредних ситуација. У академској литератури која тематизује везу између друштвених мрежа и ванредних ситуација, присутан је велики број студија случаја у последњих неколико година које испитују њихов однос. Како је анализа постојеће литературе показала, Твитер (Twitter) представља најдоминантнију друштвену мрежу појединачно анализирану у контексту кризног комуницирања у условима ванредних ситуација. Такође, од 46 европских земаља, утврђено је да у 30 земаља  институције надлежне за ванредне ситуације имају званичне Фејсбук и Твитер налоге, 18 их је присутно на ЈуТјуб-у, а 8 на Инстаграму. Осим тога, поједина истраживања указала су и на трендове раста употребе друштвених мрежа у менаџменту ванредним ситуацијама, као и повећану перцепцију становништва о таквим трендовима. Темељећи се на прегледу литературе најрелевантнијих радова, циљ рада је сумирање главних налаза о начинима на које се друштвене мреже користе у управљању ванредним ситуацијама од стране надлежних организација, као и презентовање бенефита употребе друштвених мрежа у контексту ванредних ситуација.