Različita shvatanja položaja i nadležnosti Zaštitnika građana Republike Srbije - Petković, Dragana S; Milošević, Vladimir D. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Prvi Zakon o Zaštitniku građana u Republici Srbiji donet je 2005. godine, da bi tokom 2007. godine pretrpeo izvesne izmene radi usklađivanja sa Ustavom Srbije. Položaj i uloga Zaštitnika građana u pravnom sistemu Republike Srbije definisani su Ustavom Republike Srbije iz 2006. godine. Položaj, uloga, izbor, nadležnosti i postupanje Zaštitnika građana RS uređeni su po ugledu na karakteristična obeležja ombudsmana država u regionu s određenim modalitetima. Normativno uređenje položaja i nadležnosti Zaštitnika građana zaslužuje detaljni kritički osvrt, uz poseban naglasak na pravnu praksu s ciljem sagledavanja i predlaganja de lege ferenda izmena zakonskih odredbi. U svojoj kratkoj, desetogodišnjoj istoriji, Zaštitnik građana RS je primenjivao i razvijao svoja raznovrsna ovlašćenja kroz mnogobrojne i raznolike postupke i na različitim poljima delovanja. Ovaj rad ima za cilj da najpre, polazeći od normativnog uređenja položaja i nadležnosti Zaštitnika građana, pokaže kako su ulogu ovog organa shvatili i građani čija je prava zadužen da štiti i unapređuje, i sam Zaštitnik građana. Uz pomoć simbioze normativnog i iskustvenog, autori nameravaju da ukažu na potrebne zakonske izmene i put kojim bi se mogla usmeriti dalja evulucija ove mlade institucije u našem pravnom sistemu.