UKLJUČENOST RODITELJA U ISKUSTVO KIBER NASILJA KOD UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA - Hrnčić, Jasna H; Lončar, Nina (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Kiber nasilje je sve prisutnije među mladima, nekada sa fatalnim posledicama. Kako za mnoge roditelje, pa i nastavnike, internet i društvene mreže predstavljaju nepoznatu teritoriju, ovo nasilje često izmiče njihovoj kontroli. Ciljevi ovog rada su analiza obima uključenosti roditelja u iskustvo svoje dece na internetu i u iskustvo vršnjačkog kiber nasilja, i analiza povezanosti između ove dve pojave. U istraživanje je bilo uključeno 249 učenika viših razreda osnovnih škola u Pljevljima, Crna Gora. Učenici su popunjavali upitnik priređen za svrhe istraživanja. Pokazalo se da je 63,1% učenika izjavilo da su roditelji\staratelji razgovarali sa njima o tome kako da se ponašaju prema drugima na internetu, a 65,2% njih da roditelji\staratelji proveravaju njihove aktivnosti na internetu. Roditelje/staratelje je obavestilo o ličnoj izloženosti nasilju značajno više učenika sa kojima su roditelji razgovarali o ponašanju na internetu [χ2=12,626(1), p