Sudska kontrola specijalnih istražnih mera službi bezbednosti u Republici Srbiji - Mirković, Vladan M (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Понекад различите ситуације могу да ометају нормално функционисање друштвено – политичких процеса због чега се могу довести у питање основне претпоставке правне државе. Пре свега се мисли на деловање организованих криминалних група, терориста, али и на оне ситуације у којима је егзистенција друштва и државе непосредно угрожена комбинованим деловањем спољних и унутрашњих носилаца угрожавања. Такви случајеви често захтевају употребу специјалних истражних мера којима се најефикасније откривају и спречавају такве врсте понашања. Такве мере у одређеном обиму ограничавају гарантована људска права, али с друге стране потребе националне безбедности оправдавају примену мера у превентивне сврхе од стране служби безбедности, али само у изузетним ситуацијама и под законом предвиђеним условима. У демократском друштву је због тога веома важна контрола над применом тих мера. Посебно је важна улога надлежног суда, као независног и самосталног државног органа, који кроз одлучивање о примени и надзору над спровођењем мера треба да обезбеди законитост те да се на тај начин оствари сврха примене, односно отклоне околности које су довеле у питање нормално функционисање државе, а не да постану средство диктатуре и елиминисања политичких противника. У овом раду предмет анализе биће специјалне истражне мере које примењују БИА и ВБА у превентивне сврхе, а које одобрава надлежни суд.