ANALIZA KRIMINALNOG PONAŠANJA VIŠESTRUKIH IZVRŠILACA KRIVIČNOG DELA SILOVANJA - Baic, Valentina Dj; Lajić, Oliver (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Imajući u vidu činjenicu da je kriminalno ponašanje uslovljeno dejstvom kognitivnih i kognitivnih faktora, osnovna pretpostavka od koje se u istraživanju pošlo je, da u individualnoj seriji silovatelji u određenim sekvencama izvršenja krivičnog dela, pokazuju jasnu individualnu varijabilnost. U tom smislu, u radu je prikazana analiza tri individualne serije silovanja, koja je obuhvatala dve komponente odnosno manifestacije ponašanja: modus operandi i kriminalni „potpis“. U radu su korišćeni podaci Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata, Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave za grad Beograd, koji su obuhvatali podatke za tri višestruka izvršioca krivičnog dela silovanja, od kojih je jadan izvršilac u vreme izvršenja prvog silovanja imalo 30 godina, drugi 24 godine, a treći 25 godina. Rezultati analize pokazuju da su silovatelji u individualnoj seriji ponavljali određene obrasce ponašanja tokom faze pristupa, faze napada i seksualnog ophođenja. Međutim u pogledu operativnog značaja, mišljenja samo da se jedino podatak u vezi seksualnog ophođenja silovatelja prema žrtvi, može smatrati karakterističnim obrascem ponašanja, iz najmanje nekoliko razloga: Prvo, veza između seksualnog ophođenja i fantazije je dvosmerna. Seksualna aktivnost silovatelja proizilazi iz njegove fantazije, budući da ona određuje njegovo ponašanje. Drugo, seksualna fantazija se „osnažuje“ jedino kroz način na koji se silovatelj ophodi prema žrtvi. I konačno, seksualno ponašanje je simbolično, a ne funkcionalno, pa je prema tome i jedinstveno.