KOEGZISTENCIJA PRAVA I ZLA - Trajkovic, Marko (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Da li je koegzistencija prava i zla mogućnost ili nužda, s obzirom na to da je pravo imperativ, te kao takvo i samo predstavlja mogućnost zla? U pitanju moguće koegzistencije prava i zla sadržano je i pitanje obavezujuće snage samog prava. Ako se obavezujuća snaga prava nalazi isključivo u sankciji, koja se u pravu pojavljuje zbog njegovog heteronomnog karaktera, onda takav pravni sistem ne može da pledira na dugotrajnost. Dakle, zlo koje postoji ne može biti iskorenjeno isključivo pravnim sankcijama, već pravom koje počiva na vrednostima. Ta aksiološka strana postojanja prava omogućava da se zlo može najpre smanjiti i u tom umanjenju možda i nestane. Ono što se takođe pojavljuje kao problem u ovom odnosu je što i samo pravo može biti izvor nemerljivog zla, te se celo pitanje još više komplikuje, jer je onda kompromitovano pravo koje valja da bude sredstvo i brana od zla.