ETIČKA NAČELA POLICIJSKOG RADA SA MALOLETNIM PRESTUPNICIMA - Delibašić, Milan Đ. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Ponašanje policije prema deci u sukobu sa zakonom mora da bude takvo da pomaže njihovu resocijalizaciju, a ne da dovede do daljih konfrontacija sa zakonskim i društvenim normama, stoga su organizovane intenzivne edukacije policajaca kako bi bili obučeni za pravilno postupanje. Rad policije u zajednici podrazumeva udruživanje građana i policije u borbi protiv kriminaliteta. Poseban vid preventivnih programa u kojima se koristi strategija izbornih aktivnosti je program mentorstva. Evolucija strategije identifikacije problema i upućivanje je pokazalo da ova strategija ima značajnog uspeha u prevenciji prestupničkog oblika ponašanja. Procesi usmereni ka angažovanju zajednice imaju za cilj da ojačaju sposobnost lokalne zajednice, da obezbede što povoljnije preduslove za prevenciju i tretman prestupničkog ponašanja. Iako ove aktivnosti ne deluju direktno na prevenciju prestupništva, njihova primena se pokazala uspešnom u podizanju nivoa znanja i obaveštenosti pripadnika lokalne zajednice o problemima različitih oblika prestupničkog ponašanja, čime se posredno ostvaruju izvesni preventivni efekti. Na osnovu rezultata analize formulisane su sledeće preporuke za unapređenje prava dece u sukobu sa zakonom u institucijama maloletničkog pravosuđa u Srbiji, unapređenje uslova u pritvorima i institucijama za decu u sukobu sa zakonom, unapređenje osnovnih životnih uslova. Da bi se rešile sve dileme koje prate postupanje policijskih i sudskih službenika prema deci i maloletnim licima koji su u sukobu sa zakonom, potrebno je ne samo prihvatanje dosadašnjih istraživanja već, pre svega, krajnje pozitivnih iskustava u policijskom i sudskom radu uopšte.