RADNJA IZVRŠENJA KRIVIČNOG DELA PORESKE UTAJE - Risimovic, Radosav S (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Sažetak: Tema rada je radnja izvršenja krivičnog dela poreske utaje. Reč je o najvažnijem poreskom krivičnom delu za koje se vezuju brojne nedoumice. Sporno je da li se mogu oporezovati nezakoniti prihodi. Poreska utaja je po svojoj prirodi blanketno krivično delo, jer odredba koja ga propisuje upućuje na druge norme, pre svega poreskog zakonodavstva. U vezi sa tim, ne postoji opšteprihvaćeno mišljenje kako razlikovati pravnu zabludu od stvarne zablude kod ovog krivičnog dela. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje na koji način se može preduzeti alternativno propisana radnja izvršenja krivičnog dela poreske utaje. Tema rada nije dovoljno obrađena u krivičnopravnoj literaturi, zbog čega smo naše istraživanje zasnovali između ostalog, na velikom broju presuda najviših sudskih instanci.