English - Šešum, Mia; Drljan, Bojana; Ivanović, Maja; Arsenić, Ivana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
Govor predstavlja osnovno sredstvo međuljudske komunikacije. Prepoznavanje govornika na osnovu njegovog glasa i govora može biti laičko, na osnovu slušanja sagovornika koji nema stručne kompetencije, i profesionalno, koje se sprovodi od strane stručnih lica u cilju forenzičke identifikacije govornika. Od faktora koji su povezani sa uspešnoću identifikacije se  u literaturi često izdvajaju prethodno poznavanje govornika, kao i govorni jezik kojim on govori. Cilj istraživanja se odnosio na utvđivanje povezanosti prepoznavanje govornika na osnovu auditivnog utiska njegovog glasa i govora sa prethodnim poznavanjem govornika, kao i poznavanjem jezika kojim govori. U uzorku je učestvovalo 218 studentkinja Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Instrument je posebno kreiran za svrhe ovog istraživanja. Za poređenje kategorijalnih varijabli je korišćen hi kvadrat. Prethodno poznavanje govornika je povezano samo sa prepoznavanjem govornice engleskog jezika, dok statistička analiza nije potvrdila postojanje značajnosti prepoznavanja govornica u odnosu na to da li ispitanice poznaju ili ne poznaju strani jezik govornica. S obzirom na to da nalazi istraživanja nisu dosledno potvrdili pretpostavku o povezanosti prethodnog poznavanja govornika i jezika kojim govori sa uspešćnošću identifikacije govornika, neophodno je buduća istraživanja usmeriti ka ispitivanju povezanosti prepoznavanja govornika i akustičkih karakteristika njegovog glasa i govora.
Keywords: Engleski