Usklađenost pravila o finansiranju lokalne samouprave u Republici Srbiji i Republici Srpskoj s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi - Hadži Stević, Brano (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
Neophodan preduslov za postojanje i funkcionisanje lokalne samouprave je postojanje odgovarajućih finansijskih resursa. Evropska povelja o lokalnoj samoupravi je značajan pravni akt za lokalnu samoupravu kao takvu, uključujući i njeno finansiranje, budući da ovaj akt postavlja niz standarda koji predstavljaju zajednički okvir za domaće zakonodavce. Ovaj rad teži da analizira zakonodavstva Republike Srbije i Republike Srpske u pogledu finansiranja i usaglašenost njihovu usaglašenost sa principima iz Povelje. U nastojanju da se ostvari ovaj cilj, koristiće se dogmatski i komparativni metod, kao i statistički podaci. Predstojeća analiza će pokazati da zakonodavstava Srbije i Srpske nisu u celosti usaglašena sa standardima iz Povelje koje se tiču finansiranja lokalne samouprave.
Keywords: lokalna samouprava, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, finansiranje, standardi