EFIKASNOST POLICIJSKIH SNAGA KROZ VEKOVE: EVOLUCIJA PROCESA OBUKE U SAVREMENOM DRUŠTVENOM KONTEKSTU - Milojević, Saša M; Milojković, Boban; Janković, Bojan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
Istraživanjem nastanka i razvoja policijske obuke razmatra kako se, kroz istoriju, oblikovala struktura i organizacija policijskih snaga, sa posebnim osvrtom na procese obrazovanja, permanentne obuke i profesionalnog razvoja. Razmatra se evolucija policijske obuke kao odgovor na dinamične društvene promene i rastuće zahteve za profesionalizmom, specijalizacijom i sertifikacijom. Analiziraju se pristupi obuci u različitim državama, pokazujući kako nacionalni i međunarodni faktori oblikuju obrazovne metode i ciljeve. Rad takođe osvetljava kako teorijska znanja i praktične veštine u obuci doprinose efektivnosti i efikasnosti policijskog rada u savremenom društvu. Cilj rada je da pruži uvid u ključne trendove i izazove u policijskoj obuci, sa perspektivom daljeg unapređenja i prilagođavanja edukativnih strategija kako bi se odgovorilo na zahteve modernog doba.
Keywords: policijska obuka; profesionalni razvoj; nacionalni i međunarodni obrazovni standardi; specijalizacija u policijskim snagama; modernizacija obrazovnih metoda