Ko će štititi Noćnu Stražu? Legislative Reform and a State Apparatus for the Comprehensive Shielding of South African Whistleblowers - Radulovic, Ugljesa (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
Nedavna istorija Južne Afrike poremećena je otkrićima o zarobljavanju države, koja je došla u prvi plan javnosti, delimično zbog uzbunjivača. Ovi uzbunjivači su odigrali ulogu Noćne Straže, slično kao istoimeni vojni red u romanima fantazije Džordža R. R. Martina. Koristeći kvalitativni pristup koji obuhvata dve metode istraživanja, ovaj rad utvrđuje da su uzbunjivači zaštitili Južnu Afriku sami, kao vatru koja gori protiv hladnoće, podvrgnuta različitim oblicima odmazde. Učestalost i ozbiljnost odmazde rezultat je neadekvatnog zakonodavstva o zaštiti uzbunjivača. U nedostatku adekvatnog zakonodavstva, civilno društvo je uzbunjivačima pružilo nekoliko oblika podrške. U svetlu ovih nalaza, ovaj rad iznosi preporuke za sveobuhvatnu zaštitu južnoafričkih uzbunjivača. Rad predlaže da je neophodno revidirati zakon o zaštiti uzbunjivača primjenom odredbi iz niza efikasnih globalnih instrumenata. Takođe preporučuje uspostavljanje nezavisnog državnog aparata koji bi se bavio podrškom uzbunjivačima i konsolidacijom napora civilnog društva.
Keywords: Uzbunjivanje; zaštita; podrška; Južna Afrika