Модус операнди серијског сексуалног преступника - Spytska, Liana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2024)
Сврха студије је била да се истражи начин рада серијских сексуалних преступника. Главни метод истраживања било је криминалистичко профилисање на основу 50 предмета у Јединственом државном регистру судских одлука за које је донета пресуда. Испитивани су бројни показатељи, укључујући карактеристичан начин напада, избор жртве, успостављање контакта са жртвом и начин извршења кривичног дела. Као резултат тога, установљено је да се криминалци могу поделити на два карактеристична типа према модусу операнди: први врши изненадни напад или потеру за жртвом, карактерише га насилни метод напада, а злочин је често праћен. телесном повредом. Психоемоционални портрет нападача овог типа карактерише већа импулсивност и спонтаност акција. Главни мотив за извршење кривичног дела је задовољење сексуалног нагона. Криминалци другог кластера имају тенденцију да врше планиране нападе, углавном у затвореном простору, успостављају контакт са жртвом, прибегавају манипулацији и претњама. Имају мање изражену страст и склони су планирању злочина. Доминантна мотивација може бити или сексуална или задовољење садистичких тенденција и доминације. Ова студија се фокусира на карактеристичан модус операнди и психолошке карактеристике криминалаца који чине серијске сексуалне деликте. Резултати могу бити корисни стручњацима из области кривичног права, криминологије, форензичке науке и форензичке психологије.