Kompetencije sudskih veštaka za drumske saobraćajne nezgode i kapaciteti država za obavljanje potrebnih ekspertiza - Nešić, Miladin M; Bjelovuk, Ivana; Kesić, Tanja (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2024)
Važnu ulogu u veštačenju saobraćajnih nezgoda ima sudski veštak. Postavlja se pitanje kako odabrati odgovarajućeg sudskog veštaka i šta garantuje kvalitet veštačenja. Veštačenje saobraćajnih nezgoda zahteva stručne kompetencije i sveobuhvatan registar sudskih veštaka. Analiza stručnih kompetencija u oblasti drumskog saobraćaja vrši se anketiranjem dostupnih podataka iz registra Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije (države van EU) i Hrvatske i Slovenije (države EU). Urađen je uporedni pregled zakonskih rešenja u posmatranim državama u cilju sagledavanja pravnih osnova za veštačenje. Dat je predlog poboljšanja. Definisani su indikatori kapaciteta država za vršenje veštačenja i izvršena je analiza koja pokazuje da je najveće opterećenje na slovenačkim stručnjacima (1 dan po vještačenju), dok u Bosni i Hercegovini – Distriktu Brčko indikator iznosi 34 dana po vještačenju.