The Prevention of Corruption in Serbian constitutions until the First World War - Božović, Jovan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2023)
Postojanje korupcije u bliskoj je vezi sa postojanjem države, zbog čega je ustav, kao osnovni pravni akt najvećeg broja država, posebno značajan jer merama prevnecije korupcije može u značajnoj meri stvoriti uslove za vladavinu prava i integritet organa javne. Stoga se u ovom radu proučavanje korupcije u Srbiji usmerava na antikoruptivne odredbe sadržane u ustavu Republike Srbije od 2006. godine i poređenje sa sličnim odredbama u srpskim ustavima od Sretenjskog ustava do Velikog rata. Kratka analiza istorijskog konteksta i mera prevencije korupcije, pokazuje da je tadašnje društveno uređenje, ali i (ne)sprovođenje ustava u praksi, samo po sebi predstavljalo faktor rizika od korupcije. Međutim, među antikoruptivnim odredbama srpskih ustava nalaze se i pojedina rešenja koja su i danas više nego aktuelna.
Keywords: Prevention; Corruption; Constitution