Socio-ekonomske karakteristike punoletnih žena učinilaca krivičnih dela u Republici Srbiji - Radović-Stojanović, Jelena V; Tomić, Marta; Mićović, Marija (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2023)
Predmet ovog rada je istraživanje socio-ekonomskih karakteristika punoletnih žena učinilaca krivičnih dela u Republici Srbiji. Posmatrane su sledeće karakteristike punoletnih žena učinilaca: godine starosti, bračni status, obrazovanje, zaposlenost, zanimanje. Analizirana je struktura žena učinilaca prema navedenim karakteristikama, izračunata kao procentualno učešće posmatranih karakteristika žena učinilaca i njihovih modaliteta u ukupnom broju žena učinilaca. Izvršena je komparativna analiza sa odgovarajućim strukturama muških učinilaca krivičnih dela i ukupne populacije u Republici Srbiji. U istraživanju su korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije za 2021. godinu iz oblasti Pravosuđe. Istraživanje je obuhvatilo najčešća krivična dela: krivična dela protiv života i tela, krivična dela protiv braka i porodice, krivična dela protiv imovine, krivična dela protiv privrede, krivična dela protiv zdravlja ljudi i krivična dela protiv javnog reda i mira. Rezultati istraživanja otkrivaju loš socio-ekonomski položaj punoletnih žena učinilaca krivičnih dela i ukazuju na uticaj socio-ekonomskog položaja na kriminal ženskih učinilaca u Republici Srbiji.
Keywords: punoletne žene učinioci; socio-ekonomske karakteristike; kriminal; Republika Srbija