Kritika (ne)opravdane prekomerne kriminalizacije u ekonomskoj oblasti - Kostic, Jelena Ž. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2023)
Poslednjih godina veoma je prisutno širenje inkriminacija u ekonomskoj oblasti. Jedan od razloga za to je harmonizacija nacionalnog zakonodavstva sa standardima Evropske unije. Imajući u vidu stavove drugih autora, u ovom radu polazimo od pretpostavke da je veliki broj ekonomskih krivičnih dela nepotreban, jer se pravni opis njihove radnje izvršenja, može podvesti pod već postojeća krivična dela. Krivičnopravni ekspanzionizam može da doprinese nastanku problema u praksi, a posebno iz razloga što procesnopravna regulativa ne prati izmene materijalnog krivičnog zakonodavstva, a što je naročito prisutno kada se ono menja putem vankrivičnih zakona. Isto tako čini se, da je sporedno krivično zakonodavstvo često zanemareno prilikom izmena i dopuna procesnog krivičnog zakonodavstva. Polazeći od navedenih pretpostavki, u ovom radu ćemo pokušati da damo preporuke za dalji ravoj materijalnog krivičnog zakonodavstva, a koje bi prema našem mišljenju trebalo da bude praćeno sužavanjem krivičnopravnog intervencionizma u ekonomskoj oblasti. Predmet ovoga rada jeste analiza odredaba sporednog krivičnog zakonodavstva, a za koje smatramo da sadrže određene nedostatke. Stoga je u ovom radu dominantan dogmatsko-pravni metod, a posebna pažnja je posvećena analizi odredaba Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakona o tržištu kapitala.
Keywords: ekonomska krivična dela, materijalno krivično zakonodavstvo, sporedno krivično zakonodavstvo, neopravdana, prekomerna kriminalizacija