Упоредна анализа плаћеништва у међународним документима и кривичним делима којима се инкриминише ратовање у иностранству у Кривичном законику Републике Србије - Mutavdžić, Ana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2023)
Плаћеништво у ратовима и другим оружаним сукобима, као друштвени феномен, не престаје да интригира како у моралном, тако и у правном и финансијском смислу, од првих оружаних сукоба до данас. Иако је плаћеништво присутно кроз, практично, читаву људску историју, регулисање плаћеничке активности из аспекта међународног права али и националних законодавстава донедавно је било потпуно занемарено. Тек након Другог светског рата настали су први међународни документи којима су се плаћеници покушали дефинисати и идентификовати као озбиљна претња међународној безбедности. Значајно касније се и нормама националних (кривичних) законодавстава плаћеништво почело третирати као кривично дело, односно плаћеници као криминалци. Сходно томе аутор ће у овом раду настојати да одговори на неколико, данас више него раније, актуелних проблемских питања, која у својој основи имају усаклађеност, односно неусклађеност норми којима се уређује област плаћеништва у актима међународног права и нашег националног кривичног законодавства, којим се – допунама Кривичног законика из 2014. година, покушала, у националним оквирима, уредити област плаћеништва.
Keywords: плаћеништво, плаћеници, Конвенција против регрутовања, коришћења, финансирања и обуке плаћеника, Кривични законик Републике Србије, учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави.