Doživotni zatvor u Srbiji: važeća regulativa, teorijska pitanja i međunarodni pravni standardi - Banović, Jovana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
Predmet rada je analiza odredaba Krivičnog zakonika Republike Srbije koje su stupile na snagu 1. decembra 2019. godine. Akcenat je na krivičnopravnoj dimenziji ovih amandmana kroz prizmu osnovnih principa krivičnog prava i njihovog uticaja na ceo sistem u odnosu na ostale odredbe Zakonika. U radu dajemo razloge za i protiv ovakvog pozitivnopravnog rešenja, a naročito njegovih posebnih oblika (kakav je npr. doživotni zatvor bez prava na uslovni otpust). Takođe, dat je osvrt na određene pravne i filozofske aspekte koji se javljaju u fazi usvajanja i primene ovakvih rešenja, kako u nacionalnom tako i u međunarodnom pravu.
Keywords: doživotni zatvor; principi krivičnog prava; uslovni otpust; pomilovanje; međunarodni standardi