''Real rape'' stereotype: Between knowledge and beliefs - Lajić, Oliver; Baić, Valentina; Tomić, Marta (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
U radu su saopšteni rezultati istraživanja vezanog za postojanje stereotipa u vezi seksualnog nasilja u opštoj populaciji u Srbiji, kao i među studentima Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu. Imajući u vidu da uporedna istraživanja govore o visokom nivou prisutnosti stereotipa koji se vezuju za seksualno nasilje, istraživači su nastojali da ustanove da li postoje razlike u shvatanju o ovim pitanjima među pomenutim kategorijama ispitanika, s obzirom da se jednim delom radi i o budućim policajcima, koji će prirodom svog posla biti u direktnom kontaktu sa žrtvama seksualnog nasilja. Takođe, ispitivane su i razlike u načinu pribavljanja informacija o ovom fenomenu. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 310 ispitanika, od čega 62 studenta KPU i 61 studenta drugih fakulteta, dok su ostali bili stariji od studentskog uzrasta. Podaci su prikupljeni popunjavanjem anketnog lista, a analizirani su upotrebom deskriptivne statistike i korelacije. Rezultati govore da su informacije sa interneta osnovni izvor pribavljanja informacija o seksualnom nasilju, izuzev studenata KPU koji se o ovom fenomenu primarno informišu iz stručne literature. Početna teza o nepostojanju značajnih razlika u vezi stereotipa o silovanju među studentima KPU i studentima drugih fakulteta, uprkos prethodnom stručnom obrazovanju, je potvrđena, što ukazuje na potrebu usko ciljane stručne edukacije budućih policijskih službenika vezane za pitanja seksualnog  nasilja.
Keywords: English