Procenjivanje individualnog rizika radikalizacije i nasilnog ekstremizma - Vuković, Slaviša Lj. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
Savremene strategije suprotstavljanja terorizmu podrazumevaju između ostalih preventivnih mehanizama i procenjivanje rizika od radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Nema sumnje da je reč o veoma značajnom preventivnom mehanizmu koji treba da omogući blagovremeno identifikovanje potencijalno opasnih osoba prema kojima treba preduzeti dalje mere i radnje kako bi oni bili sprečeni da pristupe terorističkim grupama ili organizacijama i izvrše teroristički napad. Iako je već dobro poznato da ne postoji univerzalni profil terorista, što ne ide u prilog naporima da se ustanove pouzdani instrumenti za procenjivanje rizika radikalizacije i nasilnog ekstremizma, činjenica je da se koristi sve veći broj takvih instrumenata u procenjivanju rizika i da se od njih očekuju pozitivni rezultati. Cilj ovog rada jeste da se na osnovu analize karakteristika tih instrumenata ukaže na njihove mogućnosti u praktičnoj primeni, kao i na moguća ograničenja. Takva zapažanja mogla bi biti od koristi domaćim praktičarima za unapređivanje procene rizika kod bezbednosno interesantnih osoba, kao i istraživačima za podsticaj i razvoj daljih istraživanja koja su nesumnjivo potrebna u ovoj oblasti.
Keywords: radikalizacija, ekstremizam, individualni rizik, procenjivanje