Crna lista pravnih lica: Značaj upravnih organa u postizanju povoljnog poslovnog ambijenta na tržištu Republike Srbije - Kljajić, Maja; Kostić, Marija; Mizdraković, Vule (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
U svrhu postizanja povoljnog poslovnog ambijenta i pravne sigurnosti na tržištu Republike Srbije, formirana je jedinstvena i centralna baza podataka privrednih društava u koju se unose podaci o merama privremenih ograničenja. Pomenute mere nastaju na osnovu akata sudova, centralne banke, Poreske uprave i drugih nadležnih organa. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1,595 jedinica posmatranja (izrečenih mera nad aktivnim privrednim društvima) koja su se našla u bazi aktivnih mera privremenih ograničenja, objavljenoj na sajtu Agencije za privredne registre. Istraživanje je obuhvatilo period od 5 godina (od 2017. do prve polovine 2021. godine). Rezultati istraživanja pokazuju da je ukupno izdato 1,422 mere privremenih ograničenja od strane različitih donosilaca mera. Sa aspekta upravnih organa i sudova, izrečeno je ukupno 384 mere u posmatranom periodu. Poreska uprava je izdala najveći broj mera privremenih ograničenja, sa učešćem od skoro 34% posmatranog uzorka. Od ukupno osam potencijalnih mera, rezultati istraživanja pokazuju da se u praksi izriču dve mere privremenih ograničenja, od kojih je mera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima zastupljena u 92.26% slučajeva.
Keywords: centralni registar, Agencija za privredne registre, mere privremenih ograničenja, COVID-19