AUTOMATED DECISION MAKING IN ADMINISTRATIVE PROCEDURE – MYTH OR REALITY? - Jovanovic, Zoran R; Andonović, Stefan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2021)
U ovom radu autori analiziraju mogućnost automatizovanog donošenja odluka u upravnom postupku, kao jedan od aspekata razvoja elektronske uprave. Elektronska uprava se razvija i širi na mnogobrojne aspekte upravnog rada, od kojih se kao jedan od najznačajnijih izdvaja upravno odlučivanje. Imajući to u vidu, autori su odredili pojam automatizovanog donošenja odluka i istražili pitanje da li pravni okvir Republike Srbije omogućava implementaciju novih, digitalnih oblika upravnog odlučivanja. U tu svrhu, analizirane su relevantne odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o elektronskoj upravi i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Autori su identifikovali situacije opšteg upravnog postupka, u okviru kojih bi praktično, a u bliskoj budućnosti i normativno, moglo da se razmišlja o uvođenju automatizovanog donošenja odluka u upravnom postupku. Manji deo rada posvećen je preduslovima i rizicima u vezi sa ljudskim pravima i slobodama kod automatizovanog donošenja odluka u upravnom postupku.
Keywords: elektronska uprava, upravni postupak, upravno odlučivanje, automatizovano donošenje odluka.