NON-DISCLOSURE OF FINANCIAL STATEMENTS OF PUBLIC COMPANIES AS AN ECONOMIC OFFENSE IN THE REPUBLIC OF SERBIA - Kostić, Marija; Mizdraković, Vule M.; Mitić, Vladimir (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2021)
Uspešno funkcionisanje i razvoj tržišta kapitala, kao i mogućnost privlačenja novih investicija u velikoj meri zavisi od kvaliteta finansijskog izveštavanja i dostupnosti samih izveštaja. U svetlu stupanja na snagu novog Zakona o računovodstvu Republike Srbije, postavlja se pitanje u kojoj meri javna društva poštuju zakonom propisane rokove dostavljanja izveštaja i time ne čine privredni prestup. Osnovni cilj ovog rada jeste ukazivanje na značaj standardizovanog i efikasnog pravnog okvira koji propisujeobavezu javnih društava da blagovremeno objavljuju finansijske izveštaje. Sprovedeno je istraživanje koje je uključilo 416 javnih društava sa Beogradske berze i pripadajuće finansijske izveštaje za 2018. godinu, kao izveštajni period. Provereno je da li su uzorkovana društva obelodanila svoje izveštaje u roku propisanom Zakonom o računovodstvu (Sl. glasnik RS, 62/2013, 30/2018). Rezultati pokazuju da je većina društava obelodanila finansijske izveštaje u periodu u kojem su izveštaji i daljekorisni potencijalnim i postojećim investitorima. Međutim, praksa je pokazala da postoji prostor za unapređenje, što je i učinjeno usvajanjem novogZakona o računovodstvu, koji je stupio na snagu 1. januara 2020. godine. Njime je objedinjen rok za sastavljanje i obelodanjivanje izveštaja, čime se faktički skraćuje vremenski period u kojem bi informacije o poslovanju društava trebalo da budu dostupne široj javnosti i potencijalnim investitorima.
Keywords: Zakon o računovodstvu, finansijsko izveštavanje, investicije, privredni prestup, Republika Srbija.