THE IDEOLOGY OF „GREATER KOSOVO“ IN THE VISION OF ALBANIAN NARCO-TERRORIST CLANS - Mijalković, Saša; Popović Mančević, Marija Lj. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
: У раду је учињен осврт на еволуцију идеологије и начина стварања албанске државе на Балкану, од тренутка када она уопште није постојала (за време Османског царства) до данас, када Албанци живе у једној међународнопризнатој држави (Република Албанија) и у једној самопрокламованој држави (тзв. „Република Косово“). С тим у вези, овај рад почива на две тезе. Према првој, тежиште првобитне тзв. државотворне идеологије о потреби да сви Албанци живе у једној држави, „Великој Албанији“, данас је радикално измењено и дијаметрално супротно: косовски Албанци“ сада не желе да се припоје Републици Албанији, већ желе независну државу – тзв. „Велико независно Косово“, које би обухватило и делове територија централне Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке на којима живе Албанци. Разлог суштинске промене идеологије је тај што нарко-босови албанских криминалних кланова који контролишу територију Космета, а који су претходно били команданти албанских терористичких организација, желе сопствену „нарко-државу“, у којој би контролисали све друштвене токове и уживали имунитет од кривичног прогона. Друга теза на којој се заснива овај рад је та да је удар на албанску мафију истовремено и удар на квазидржавност тзв. Републике Косово, односно на полуге финансијске моћи, која је потпора политичкој моћи и међународној подршци тзв. Републици Косово.
Keywords: Косово и Метохија, косовски Албанци, тероризам, организовани криминал, „Велика Албанија“, „Велико Косово“.