SOME PSYCHOLOGICAL IMPACTS ON JUDGING IN CRIMINAL CASES WITHIN THE SUPREME COURT OF CASSATION OF THE REPUBLIC OF SERBIA - Avramović, Dragutin (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
Следећи претпоставке Ендру Вотсона, америчког професора Психијатрије и права, аутор анализира одређене психолошке утицаје на понашање судија и испитује однос између њихових идиосинкразија и њихових судских одлука. Анкета обухвата судије кривичног одељења Врховног касационог суда Србије, као и, ради поређења ставова, судије кривичног одељења Првог основног суда у Београду. У начелу, нису уочене велике разлике у одговорима судија Врховног суда и судија Основног суда. Највећи број одговора српских судија одступа од Вотсонових закључака: непризнавање осећаја фрустрираности због преоптерећености обимом посла; највећи број судија не уочава код себе постојање предрасуда, као и утицај предубеђења на своје одлуке; већина судија није оптерећена чињеницом могуће злоупотребе судијске дискреције; скоро једногласно одбијају да признају постојање притиска јавног мњења и медија на њихове одлуке, итд. Начелно, судије у Србији нису спремне да признају да не могу увек у одлучивању да превазиђу сопствене субјективности.
Keywords: Психоаналитичка јуриспруденција; Судијска дискреција; Амерички правни реализам; Џером Френк; Ендру Вотсон