TEMPORAL DIFFERENCES BETWEEN GENDERS IN THE REALISATION OF SPECIFIC COMBAT TECHNIQUES RELATIVE TO SPATIAL ABILITY - Gužvica, Milan; Paspalj, Darko; Vrućinić, Žana; Vulin, Lazar (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
U radu je na uzorku od 44 ispitanika (24 muškarca i 20 žena), procjenjivana brzina motoričke reakcije na svjetlosni signal korišćenjem 15 motoričkih testova i kognitivnog testa S1, iz baterije testova KOG3. Korišćenjem odgovarajućih statističkih procedura, dobijeni su rezultati koji ukazuju da su ženski ispitanici u većini slučajeva, iz oba stava, postigli bolje rezultate u odnosu na muškarce kada je u pitanju jednostavna motorička reakcija, dok su muškarci bolje rezultate postigli kod složene motoričke reakcije. Dobijena saglasnost motoričkih testova sa testom S1, za muškarce, kreće se u rasponu od potpunog odsustva saglasnosti za pet tehnika koje su izvođene iz lijevog stava, pa do visoke saglasnosti za tri tehnike koje su izvođene iz desnog stava. Kada su u pitanju žene, odsustvo bilo kakve saglasnosti registrovano je kod po dvije tehnike iz jednog i drugog stava, a visoka saglasnost za pet tehnika iz desnog stava. Vjeruje se da dobijeni rezultati mogu biti korisna informacija za dalji nastavni proces u Specijalnom fizičkom obrazovanju.
Keywords: motorička reakcija, kognitivne sposobnosti.