DEFINING IRREDENTISM AS A SECURITY PHENOMENON - Malbašić, Zoran; Trbojevic, Milovan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
Иредентизам као неизоставни елемент великодржавне стратегије данас је подједнако фасцинантан појам и предмет истраживања у политичким наукама, али и наукама безбедности. У раду је изложена генеза иредентизма као безбедносног феномена, анализирани његови бројни преображаји, те отпорност овог феномена у свим државно-правним уређењима. Нарочита пажња посвећена је типологизацији иредентизма са циљем препознавања иредентистичких стратегија кроз историју до данас, као и са настојањем да се идентификују актуелне потенцијално иредентистичке државе. Великодржавна доктрина се не може посматрати као унутрашња ствар једне државе, јер је она генератор међудржавних криза, са потенцијалом да прерасте у регионални, па и глобални сукоб. Анализом бројних теоријских становишта на овом пољу интенција аутора била је да се утврде структуралне карактеристике иредентизма као и примарни актери у конфликтима са иредентистички потенцијалом.