REZULTATI I PROBLEMI POLICIJE OPŠTE NADLEŽNOSTI U SUZBIJANJU KRIMINALA - Milidragović, Dragan; Milić, Nenad (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2019)
Sažetak: Policijski poslovi koji se odnose na suzbijanje kriminala čine bitan sadržaj rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pri čemu rezultati koji se ostvaruju na tom planu predstavlјaju jedan od najvažnijih pokazatelјa njegove efikasnosti. U suzbijanju kriminala učestvuju sve organizacione jedinica policije, obavlјajući poslove iz svog delokruga. Delokrug rada organizacionih jedinica policije je različit, pa se razlikuje i njihov doprinos u suzbijanju kriminala. Policija opšte nadležnosti i kriminalistička policija svakodnevno preduzimaju mere i radnje usmerene na suzbijanje kriminala. Ostale organizacione jedinice policije to čine u određenim slučajevima, obavlјajući primarne poslove iz svog delokruga (npr. saobraćajna policija, granična policija i dr.). Policija opšte nadležnosti predstavlјa najbrojniji sastav MUP-a i putem pozorničke i patrolne delatnosti na bezbednosnim sektorima neprekidno pokriva područje Republike Srbije. U radu se sagledava doprinos policije opšte nadležnosti u suzbijanju kriminala i ukazuje na neke probleme i mogućnosti unapređenja aktuelnog stanja.