NEUPLAĆIVANJE POREZA PORESKI PREKRŠAJ OBVEZNIKA - FIZIČKOG LICA - Djokic, Minja S (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisuje brojne poreske prekršaje koji su normativno podeljeni na dve celine. Prvu celinu čine opšti poreski prekršaji pravnih lica i preduzetnika, a drugu celinu čine tzv. posebni poreski prekršaji. U našem radu analiziramo jedan od posebnih poreskih prekršaja, tj. prekršaj poreskog obveznika koji je fizičko lice (a nije preduzetnik) koji ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave. Analiza se vrši kroz zakonska rešenja i dostupnu sudsku praksu. U radu ukazujemo na to da se u slučaju neuplaćivanja poreza koji je utvrđen poreskim rešenjem može dovesti u pitanje “širina” zone inkriminacije, jer je naplata poreskog duga već uređena pravilima poreskog upravnog prava. Pojašnjavamo da u praksi može doći do povrede principa zabrane dvostruke ugroženosti na štetu poreskih obveznika, zbog sistemske neusklađenosti između poreskog materijalnog i poreskog upravnog (procesnog) prava sa normama koje propisuju prekršaj. Rezultat rada su predlozi izmena propisa de lege ferenda kojima se, prema našem mišljenju, omogućava adekvatna zaštita fiskusa, sa jedne, ali i pruža zaštita poreskim obveznicima od rizika da budu dva ili više puta sankcionisani za isti propust, sa druge strane.