ZASTUPLjENOST FUNKCIJA RUKOVOĐENjA U ZAKONU O SPREČAVANjU NASILjA U PORODICI - Stevanović, Obrad; Subošić, Dane; Kekić, Dalibor (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Aktuelni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u Republici Srbiji donet je sa ciljem da se njime na opšti i jedinstven način uredi organizacija i postupanje državnih organa i ustanova i da se time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i hitna, blagovremena i delotvorna zaštita i podrška žrtvama tog nasilja. Polazeći od toga, radom se problematizuje pitanje: da li su, u kom obimu i na koji način, sadržaji teorijski utvrđenih funkcija rukovođenja u policiji zastupljeni u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici? Rezultatima tako usmerenog istraživanja, identifikovani su i u radu naučno opisani teorijski utvrđeni sadržaji planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole: 1) koji su, eksplicitno ili implicitno, zastupljeni u aktuelnom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i 2) koji u taj Zakon nisu implementirani, a za čijom implementacijom u praksi sprečavanja nasilja u porodici postoji opravdana potreba.