BRUTALNOST I TORTURA KAO OBLICI NASILjA POLICIJE – SLIČNOSTI I RAZLIKE - Kesic, Zoran M (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Brojne specifičnosti policijskog nasilja čine istraživanje ove pojave problematičnim, ali i izazovnim poduhvatom. Pored problema praktične prirode, istraživači ovog fenomena mogu se susresti i sa nekim konceptualnim ograničenostima, posebno u smislu definisanja predmeta istraživanja. Otuda je i naša težnja bila da u ovom radu preispitamo neka od postojećih shvatanja policijskog nasilja, a pre svih brutalnosti i torture, kao njegovih najindikativnijih oblika. Razmatrajući zajedničke karakteristike, kao i suštinske razlike između ove dve pojave, namera nam je bila da otklonimo određene nedoumice u njihovom tumačenju, ali i da bi iznašli što prihvatljivija određenja, koja bi predstavljala bitan oslonac u definisanju predmeta nekih budućih naučnih istraživanja nasilja policije. Zaključak koji smo iz te analize izveli je da brutalnost i tortura poseduju sledeće zajedničke karakteristike - status izvršioca, okolnosti izvršenja, radnja izvršenja, oblik krivice (vinost izvršioca) i namera. Nasuprot tome, ove dve pojave je moguće razlikovati u odnosu na sledeće karakteristike - svrha (cilj) upotrebe, povod izvršenja, mesto (lokacija) dešavanja, reakcija (nivo tolerancije) i nosilac odgovornosti.