Postanak drzave i prvi oblici policijske organizacije u starom veku - Zekavica, Radomir G. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2018)
Postanak države obuhvata dug istorijski period na čijem početku su se formirali prvi oblici vojno-političkih institucija vlasti. U okviru ovih institucija treba tražiti i prve pojavne oblike policijske funkcije i organizacije. Potpuno funkcionalno i organizaciono izdvajanje policije je usledilo u modernoj epohi, sa pojavom moderne državne uprave, ali prve oblike policijske funkcije moguće je prepoznati već na samom početku pojave i razvoja države. U radu se analizira postanak države i prvih oblika policijske vlasti u predržavnom periodu, a zatim se analizira pojava policijskih organa vlasti u državama starog veka, njihovi oblici i funkcija koju su imali.