SPECIJALIZACIJA DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE SA POSEBNIM OSVRTOM NA ODNOS IZMEĐU JAVNOG TUŽILAŠTVA I POLICIJE - Krstić, Gordana Z (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Sažetak: Organizovani kriminal, terorizam i korupcija predstavljaju najteže, najsloženije i najopasnije vrste kriminalnih aktivnosti, koje egzistiraju u svim sferama savremenog društva i konstantno prete da ugroze nacionalni demokratski poredak, državnu bezbednost i slobode i prava građana. Adekvatno otklanjanje tih rizika i suzbijanje organizovanog kriminala u širem smislu zahteva produbljeno i strateško delovanje celokupnog državnog aparata na implementaciji preventivnih, normativnih i represivnih mera. Najznačajnije su one koje se odnose na specijalizaciju državnih organa, u čiju nadležnost spadaju otkrivanje, krivično gonjenje i suđenje za ova krivična dela. U radu su elaborirana rešenja propisana u novom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija primena počinje od 1. marta 2018. godine uz komparativni prikaz materijalnih i procesnih odredbi po trenutno važećem organizacionom zakonu. Predmet analize je i odnos između javnog tužilaštva i policije, kao ključnih činilaca od čijeg rada zavisi prikupljanje dokaza i pokretanje krivičnog postupka. Razmatrani su i inovativni oblici saradnje, koji su prvi put inkorporisani u zakonski tekst, kao što su finansijski forenzičari, službenici za vezu i udarne grupe. Oni treba da doprinesu jačanju institucionalnih kapaciteta, radi efikasnog sprovođenja krivičnog postupka protiv organizovanih kriminalnih grupa. Na kraju rada izneti su zaključci i ukazano je na neophodnost pripremanja i obezbeđivanja personalnih, statusnih, organizacionih i tehničkih uslova za konkretnu primenu odredaba novog Zakona. Striktno poštovanje specijalizacije državnih organa u svakom slučaju je condition sine qua non za zakonito organizovanje i delotvorno vršenje poslova i zadataka iz nadležnosti državnih organa u krivičnoj materiji koja tretira organizovani kriminal, terorizam i korupciju.