USLOVNI OTPUST – NORMATIVNI I PRAKTIČNI ASPEKT - Dimovski, Darko T; Popović, Iva (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Uslovni otpust, iako institut krivičnog prava koji je nastao tokom XIX veka, još uvek pobuđuje pažnju teoretičara krivičnog prava. Srbija je pratila uvođenje ovog instituta donošenjem još 1869. godine zakonskog teksta koji se isključivo odnosio na uslovni otpust. Ipak, i dalje postoji potreba za teorijskim i empirijskim proučavanjem uslovnog otpusta, jer njegovo neadekvatno zakonsko regulisanje, kao i nekonzistentna primena dovode do obesmišljavanja procesa resocijalizacije osuđenih lica. Stoga, autori pored analize zakonskog određenja uslovnog otpusta, posebnu pažnju posvećuju uočenim problemima u primeni ovog instituta, pri čemu predlažu rešenja.