Internet trolovanje kao metod ofanzivnоg obaveštajnog dejstva u kiber prostoru - Đurđević, Dragan Ž; Stevanović, Miroslav D (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Sažetak: Članak ima za cilj da analiza primenu organizovanog trolovanja u kiber prostoru, kao metoda ofanzivnog obaveštajnog nastupa, sa aspekta izazova koje predstavlja za nacionalnu bezbednost država i da, na osnovu rezultata, proceni mogućnost strateške kontraobaveštajne zaštite nacionalnog kiber prostora. Metodološki, analiza se zasniva na strukturalno-funkcionalnoj analizi ofanzivnog trolovanja na globalnoj mreži i efekata koji se mogu odražavati na opšte vrednosti države, iz čega se indukcijom diferenciraju konkretni načini izvođenja ofanzivnih dejstava. Rezultati analize ukazuju da zaštita nacionalne bezbednosti od izazova koje generiše obaveštajno internet trolovanje iziskuje višedimenzioni pristup, koji strateški mora da obuhvati saradnju sa naukom u istraživanju kiber prostora i društvenih mreža, edukaciju u korišćenju interneta na svim nivoima, kvalitetno obrazovanje i javno informisanje, u smislu prevencije; kao i inkriminaciju lažnih poruka i osposobljavanje pravosuđa za gonjenje, u smislu represije. Ključne reči: internet trolovanje, tajne internet operacije, ovladavanje internetom, mete na mreži, internet sabotaža, operacije punog spektra.