POJAVNI OBLICI KORUPCIJE U POLICIJI - Kesic, Zoran M (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2017)
Чињеница је да се у нашој научној и стручној јавности до сад често расправљало о феномену корупције. Додуше, ове расправе су се превасходно односиле на корупцију уопште, док су њени специфични облици и манифестације у појединим областима друштвеног живота, а посебно у раду полиције, чини нам се недовољно обрађени. Као резултат тога, ми данас у литератури немамо јасно и прецизно виђење која све понашања би се могла подвести под коруптивне праксе у раду полиције. Како бисмо учинили бар мали помак на том плану и проширили постојећа сазнања у овом чланку ћемо феномен „полицијске корупције“ размотрити у светлости неких од уобичајених подела, предочавајући уједно неке конкретне манифестације ове појаве у полицијској пракси.