Логика оружане политичке борбе од Сутјеске до Дренице - тероризам, герила или партизански рат - Jovanović, Dejan; Milašinović, Srđan (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
Истраживачки проблем овог рада односи се на утврђивање сличности и разлика између тероризма, гериле и партизанског рата, на конкретним примерима који су обрађени кроз студије случаја. Главни циљ је утврђивање корелације између политичке победе и оружане победе у оружаним политичким сукобима. Главни резултат је научно објашњење често збуњујућег односа између жртава у борби са једне стране и политичких исхода оружаних сукоба са друге стране. Закључак изведен из резултата истраживања говори нам како би доносиоци одлука требало да састављају тимове за борбу против претњи по националну безбедност.