Položaj Grenlanda u ustavnom i političkom sistemu Danske: Biti ili ne biti suverena država? - Stanković, Marko (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
U članku su analizirani pravni, politički, ekonomski i geostrateški aspekti statusa Grenlanda u Danskom Kraljevstvu. Nakon uvodnih napomena, ukratko je objašnjen teorijski koncept teritorijalne autonomije, pošto se Grenland obično smatra autonomnom teritorijom. Nakon toga sledi pregled evolucije položaja Grenlanda u Danskom Kraljevstvu. Centralni deo rada predstavlja analiza pravnog okvira trenutnog statusa Grenlanda, koji je uređen Aktom o samoupravi Grenlanda iz 2009. godine, sa posebnim osvrtom na sistem vlasti, nadležnosti, spoljnu politiku i mogućnost da Grenland stekne nezavisnost od Danske. Sledeći odeljak sadrži podatke o političkim strankama na Grenlandu i nedavnim političkim događajima, pri čemu je posebna pažnja posvećena izborima održanim u martu 2025. godine, koji su bili obeleženi izjavom američkog predsednika Donalda Trampa da će anektirati Grenland. U zaključnim razmatranjima su sumirani rezultati istraživanja, a posebno pravni, politički, ekonomski i geostrateški aspekti u vezi sa eventualnim proglašenjem nezavisnosti Grenlanda.