Систем финансирања локалне самоуправе у Републици Српској: Изазови и противрјечности - Марковић, Горан; Marilović, Đorđe (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
Основни циљ овог рада је сагледавање система финансирања локалне самоуправе у Републици Српској. Остварење локалне самоуправе зависи, између осталог, од финансијске самосталности јединица локалне самоуправе. Финансијска самосталност је непосредно повезана са могућности јединица локалне самоуправе да извршавају своје надлежности. Аутори у раду анализирају правни оквир локалне самоуправе и буџетског система Републике Српске како би разумјели противрјечности, недостатке, и могућа рјешења за унапређење система финансирања локалне самоуправе. Један од главних закључака јесте да уставне одредбе о локалној самоуправи су толико уопштене и лоше да омогућавају законодавцу да пропише било који сиситем локалне самоуправе, као и да повећа или смањи финансијску аутономију локалних заједница. Други закључак је да су јединице локалне самоуправе у значајној мјери под непосредном или посредном контролом централне власти на два начина. Прво, Народна скупштина може прописати законом да нови порези припадају локалним заједницама или да неки постојећи порези престају да буду њихов приход. Друго, значајан дио локалних прихода су порези који изворно припадају Републици Српској и које она дијели са локалним заједницама према законом прописаним процентима. Могуће је извести закључак да су правне гаранције финансијске самосталности локалних самоуправа прилично несигурне и под скоро поптуном контролом централне власти.