Еко-тероризам и сајбер напади у односу на критичну инфраструктуру: контраобавештајни и безбедносни аспекти - Živaljević, Dragan; Gavrić, Nevena (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2026)
Критична инфраструктура обухвата системе и ресурсе од суштинског значаја за функционисање државе, сходно чему се њена заштита налази на самом врху приоритета контраобавештајних и безбедносних капацитета. У условима све интензивнијих и комплекснијих хибридних угрожавања, рањивост ових система постаје изразитија, нарочито у домену сајбер напада и еко-терористичких аката, као нових облика асиметричних претњи. Посебан ризик представља употреба софистицираних метода шпијунаже, сајбер-упада и субверзивних активности, што захтева интегрисану и стратешки усмерену контраобавештајну делатност. Поред конвенционалних и дигиталних безбедносних ризика, све већу пажњу заслужује феномен еко-тероризма, односно деловање радикализованих екопокрета који, под плаштом заштите животне средине, спроводе нападе усмерене на инфраструктуру од виталног значаја. Сајбер претње, укључујући продоре у оперативне мреже, деструкцију података и манипулацију системима управљања, представљају паралелну димензију безбедносне рањивости, што отежава капацитет реакције традиционалних система заштите. Овај рад тематизује интеракцију између еко-тероризма, сајбер напада и контраобавештајне заштите критичне инфраструктуре, фокусирајући се на идентификацију рањивости, процену ефективности постојећих мера и улогу институционалних актера у превенцији, детекцији и одговору на овакве претње. Посебна пажња посвећена је изазовима у домену међусекторске координације и потреби за унапређењем националног и интернационалног нормативног и оперативног оквира. На основу анализе актуелних безбедносних стратегија и студија случаја, рад показује да је ефикасна заштита критичне инфраструктуре могућа искључиво путем мултидисциплинарног и свеобухватног приступа, који обједињује контраобавештајне капацитете, технолошке иновације и међународну сарадњу. Резултати истраживања пружају конкретне препоруке за реформу и унапређење правно-институционалних механизама, са нагласком на проактивно деловање, ситуациону свест и адаптивни одговор на кризе изазване еко-терористичким и сајбер деловањем. Допринос рада огледа се у критичкој анализи безбедносних аспеката савремених претњи критичној инфраструктури, пружајући смернице од значаја како за научну заједницу, тако и за доносиоце одлука у области националне и међународне безбедносне политике.