Мoгућности и доемти кривичнопрване заштите животне средине- Новае европске директива о еколошком криминалу: - Стојановић, Зоран; Bodrožić, Ivana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2025)
У оквиру једног ширег контекста остваривања циљева пројектованих "Европским зеленим договором", основни циљ и сврха овог чланка јесте утврђивање, наглашавање и припрема будућих измена у оквирима националног кривичног законодавства, у области кривичноправне заштите животне средине, како би она била, што је могуће више ефикасна, али истовремено и рационална постављена. Чланак се састоји од два главна одељка. Први се бави проблемским питањима кривичноправне заштите животне средине, начелно посматрано, легитимношћу животне средине као групног заштитног објекта, степеном друштвене опасности ових активнпости, као и неким номотехничким карактеристикама обележја бића кривичних дела из ове категорије, приликом њиховох законског обликовања. Други је посвећен структури, циљевима и сврси нове европске Директиве о еколошком криминалу, у спречавању и сузбијању еколошког криминалитета, као саставног процеса испуњавања циљева предвиђених "Европским зеленим договором". Промене у области која дефинише кривична дела еколошког криминалитета, на нивоу Еврипске уније, минимални стандарди у прописивању кривичних санкција као и унапређење постојећих и стварање нових алата и механизама за унапређење ефикасности служби за спровођење закона у процесима сарадње у области еколошког криминалитета оличене су у новој европској Директиви о еколошком криминалу. Аутори у закључку указују да и поред негативног утицаја који еколошка кривична дела имају на здравље, безбедност и економију, начелно посматрано, она морају да буду рационално сагледавана, обликована и препозната само као крајње средство друштва у борби против еколошког криминалитета.