Делотворност ангажовања школског полицајца у превенцији и интервенцији вршњачког насиља у београдским средњим школама - Grmuša Adrijanа (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2024)
Ангажовање школских полицајаца у образовно-васпитном систему Србије представља важан елемент сарадње школе са окружењем у превенцији и интервенцији вршњачког насиља. Међутим, недостају емпиријски подаци о делотворности ангажовања школских полицајаца. Због тога су у овом раду изложени резултати истраживања које је реализовано у 19 београдских средњих школа током школске 2020/2021. године у вези са тим какво је тренутно стање ангажовања школских полицајаца у њима и каква је перцепција чланова Тима за заштиту и ученика о делотворности ангажовања школских полицајаца у превенцији и интервенцији вршњачког насиља. Подаци о тренутном стању ангажовања су прикупљени посматрањем, док су подаци о делтворности прикупљени на основу интервјуа са 44 члана Тима за заштиту и анектног испитивања 1526 ученика у овим школама. Када је реч о превенцији вршњачког насиља, резултати истраживања показују да ангажовање школских полицајаца има потенцијал делотворности кроз постизање ефекта одвраћања, али под условом да су школски полицајци присутни у школи у оно време када постоји највећи ризик од вршњачког насиља. Што се тиче интервенције вршњачког насиља, резултати истраживања упућују на то да, иако постоји спремност школских полицајаца за интервенисање, њихово ангажовање није делотворно јер само мали број жртава од њих тражи заштиту у случајевима вршњачког насиља, а само је 30% оних жртава којима је школски полицајац успео да помогне. Импликације овог истраживања се односе на то да је потребно унапредити интеракцију између ученика и школских полицајаца и то првенствено путем оснаживања едукативне улоге школског полицајца, као и пружањем одговарајуће обуке у циљу оспособљавања школских полицајаца за рад у школској средини.