Nasilje u porodici u ruralnim krajevima Srbije: etiološko-fenomenološka dimenzija - Soković, Snežana; Randjelovic, Visnja M (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2024)
Cilj rada je da ukaže na karakteristike nasilja u porodici u ruralnim sredinama Srbije. Geografska izolovanost, tradicionalni društveni obrasci i kulturne norme koje karakterišu seoska domaćinstva doprinose stvaranju i održavanju nasilnih obrazaca ponašanja u ruralnim sredinama. I pored zakonom zagarantovane rodne ravnopravnosti i zaštite od nasilja u porodici, žene u ruralnoj Srbiji su prepoznate kao grupa posebno izložena nasilju u porodici zbog pretežno tradicionalnih verovanja i obrazaca ponašanja u selima u Srbiji. Imajući to u vidu, cilj rada je da ukaže na etiološko-fenomenološku dimenziju nasilja u porodici u ruralnim sredinama Srbije. Pretpostavlja se da nasilje u porodici u ruralnim područjima Srbije karakteriše visoka tamna brojka kriminaliteta zbog činjenice da se obično čuva kao privatna stvar, pa je teško uočiti njegovu pravu rasprostranjenost. Iz tog razloga, pored ukazivanja na karakteristike nasilja u porodici u ruralnim sredinama Srbije, cilj rada je da ukaže na razloge neprijavljivanja ovog nasilja, kako bi se doprinelo uspostavljanju adekvatnih odgovora na ovu vrstu nasilja, u skladu sa njegovim specifičnostima.