Sudovi koji rešavaju probleme u uporednom pravu: spoj terapije i odgovornosti - Tešović, Olga (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2024)
Ovaj rad ispituje inovativni pristup tzv. sudova koji rešavaju probleme u okviru uporednog prava, naglašavajući integraciju terapijske jurisprudencije i individualne krivične odgovornosti. Analizom različitih modela iz različitih jurisdikcija, autorka naglašava kako ovi sudovi efikasno rešavaju osnovna pitanja uzroka kriminalnog ponašanja, kao što su zloupotreba supstanci i problemi mentalnog zdravlja, kroz prilagođene intervencije. Istraživanje se oslanja na komparativnu analizu kako bi se istražila efikasnost ovih sudova u smanjenju recidiva, poboljšanju rehabilitacije učinilaca krivičnih dela i promovisanju njihove društvene reintegracije. U radu se takođe razmatraju izazovi i potencijali ovog pristupa u balansiranju ciljeva terapije i krivične odgovornosti. Kroz sveobuhvatan pregled pravosudnog i političkog okvira, ova analiza nastoji pružiti značajan uvid u evoluirajuću ulogu pravosuđa u rešavanju složenih društvenih pitanja i potencijal sudova koji rešavaju probleme kao transformativnog alata u sistemu krivičnog pravosuđa.