UTICAJ LOKALNOG I OPŠTEG OKRUŽENJA NA KORIŠĆENJE I RASTURANJE DROGE OD STRANE ADOLESCENATA U BEOGRADU - Radovanovic, Ivana D.; Spasić, Danijela; Maljković, Marija (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2023)
Cilj rada bio je da utvrdi da li postoje značajne razlike u varijablama lokalnog i opšteg okruženja između adolescenata koji nisu imali bilo kakav kontakt sa drogom od onih koji koriste i rasturaju drogu. Ispitivanje ovih razlika obavljeno je na dvoetapnom slučajnom uzorku učenika srednjih škola u Beogradu, veličine 1286 starih između 15 i 19 god. Svi podaci prikupljeni su posebno konstruisanim upitnikom u potpuno anonimnoj situaciji. Analiza dobijenih podataka o razlikama između adolescenata bez kontakta sa drogom i onih koji je koriste i rasturaju urađena je kanoničkom diskriminativnom analizom, posebno za dečake, a posebno za devojke. U analizi razlika, kod dečaka je dobijena jedna značajna diskriminativna funkcija čija je kanonička korelacija bila reda veličine .616. Ta funkcija definisana je lakoćom dostupnosti droge u lokalnom okruženju (.863 i .874), ali značajnu ulogu u strukturi te funkcije imale su i neke druge varijable lokalnog i opšteg okružnja. Kod devojaka je takođe izolovana jedna diskriminativna funkcija čija je korelacija manja nego kod dečaka (.540). Ta funkcija je takođe definisana lakoćom dostupnosti droge (.719 i .737), ali i nekim drugim varijablama pri čemu se mogu zapaziti i razlike u odnosu na strukturu ove funkcije kod dečaka. Podaci istraživanja nesumnjivo pokazuju da se pri odabiru preventivnih intervencija kada je zloupotreba droge u pitanju, mora obratiti posebna pažnja na oblik zloupotrebe koji se manifestuje kao istovremeno korićenje i rasturanje droge, te na faktore iz ove dve sredine koji utiču na to ponašanje, kao i na razlike u rizičnim i protektivnim faktorima u zavisnosti od pola.