Pojedini efekti primene "pre-crime" koncepta u suprostavljanju nasilju u porodici - Marković, Saša M.; Kolarić, Dragana (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2023)
Apstrakt: U ovom radu razmatraćemo ulogu policije, javnog tužilaštva i suda u suprostavljanju nasilja u porodici i postignutim efektima u periodu 2018. - 2021. godina. Nadležnim državnim organima stoje na raspolaganju različite mere koje mogu izabrati u cilju zaštite žrtava i suprostavljanja nasilju. Međutim, trebalo bi slediti određeni redosled. Od primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postupanje policije i pravosudnih organa zasnovano je na pre-crime konceptu te je fokus na sprečavanju izvršenja krivičnog dela. Mere se primenjuju I onda kada do nasilja još nije došlo ali iz ponašanja mogućeg učinioca proizilazi da će on u vremenu koje neposredno predstoji po prvi put učiniti nasilje. Proaktivni rad podrazumeva delovanje prema izvoru potencijalnih problema, vršenje procene rizika na osnovu analize dostupnih podataka i donošenje odluke kojom će se rešiti (neutralisati) uočeni problem i sprečiti nasilje u porodici. Ako do nasilja dođe, post delictum stupa na scenu krivično pravo koje je najrepresivnijeg karaktera ali ima I svoju preventivnu dimenziju. Krivično pravo je ultima ratio i predstavlja značajno i krajnje sredstvo u cilju zaštite žrtve. Pošli smo od opšte hipoteze da pozitivnopravni propisi u Srbiji pružaju adekvatne mehanizme policiji i pravosudnim organima da se blagovremeno i delotvorno suprostave nasilju u porodici. Na osnovu ovako postavljene opšte hipoteze postavili smo sledeće pojedinačne hipoteze: 1. Od efikasnosti policije i efekata preduzetih mera zavisi delotvornost zaštite žrtava nasilja u porodici. 2. Procenu rizika od nasilja u porodici policija vrši na adekvatan način. 3. Blagovremena primena odredaba Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dovodi do smanjenja broja krivičnih dela nasilja u porodici 4. Saradnja nadležnih organa i kombinacija preventivnih i represivnih mera je ključni aspekt suprostavljanja nasilju u porodici. Cilj istraživanja je da se utvrdi da li se odredbe zakona koje daju ovlašćenja i obaveze policiji i pravosudnim organima primenjuju na adekvatan način na celoj teritoriji Republike Srbije i da li pružaju dovoljno mehanizama da se na efikasan i efektivan način spreči i suzbije nasilje u porodici i pruži delotvorna zaštita žrtava. Takodje, utvrdicemo kakva je kaznena politika sudova i koliko je javno tužilaštvo efikasno u suzbijanju nasilja u porodici.