Мир и владавина права: кратак теоријски осврт - Avramović, Dragutin (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2022)
Полазећи од претпоставке да је мир основна, универзална друштвена и правна вредност која је предуслов за остваривање свих других вредности, аутор у раду проблематизује однос мира и владавине права. У овом односу као спорно питање се намеће питање шта чему претходи – да ли је мир нужан амбијент за успостављање владавине права или је владавина права нужна претпоставка мира. Одговор на ово питање првенствено зависи од тога на који начин се појми владавина права. Држећи се доминантног становишта да је владавина права формално-материјални концепт, који има своју институционалну, али и вредносну страну, аутор стаје на становиште да управо та вредносна отвореност концепта треба да буде предност, а не мана. Аутор излаже критици једнострано виђење владавине права које почива искључиво на идеологији и вредностима либерализма, као и настојање западних држава да прикажу ту визију владавине права као ону која једина може да обезбеди мир. Према виђењу либералних теоретичара, ван тзв. либералног мира би владали рат и беспоредак. Управо супротно, реалност показује да је наметање и извоз такве западне верзије владавине права и покушај успостављања „либералног мира“ главни извор ратова и сукоба. Узајамност мира и владавине права је потребна, али није нужна (уколико владавину права схватимо у најтањој варијанти као постојање поретка). Међутим, без мира није могуће остварити ниједну вредносну концепцију владавине права. С друге стране, ниједна једнострана визија владавине права није нужан услов постојања мира и поретка. Аутор стоји на становишту да уколико постоји жеља за, кантовски речено, приближавањем вечном миру, потребна је толерантност и отвореност свих држава света за различите идеолошке (вредносне) моделе владавине права.